Varför blir tänder dåliga?

Det är en bra fråga! När våra tänder blir dåliga beror det oftast på skador, karies eller sjukdom. När detta händer kan det vara lockande att tänka att det vore bra att bara få nya tänder istället för att oroa sig för de gamla. Men tyvärr fungerar det inte riktigt så för människor.

Skillnaden mellan tänder och många andra delar av kroppen är att tänder inte kan återskapas eller laga sig själva på samma sätt som vissa andra delar av kroppen. Till exempel kan huden reparera sig själv efter en skada, men tänder är inte kapabla till samma process.

Våra tänder är unika

Tänderna är unika i den meningen att de är specialiserade på att utföra en viss funktion - att bita och tugga maten. Den hårda ytan på tänderna, som kallas emalj, är faktiskt den hårdaste vävnaden i kroppen och är avsedd att hålla under lång tid. Men om emaljen skadas, till exempel genom karies, kan inte kroppen regenerera den på samma sätt som den kan regenerera andra vävnader.

Det finns visserligen moderna tandvårdsbehandlingar, som du kan få hos exempelvis tandläkare på Södermalm, som kan ersätta eller reparera skadade tänder. Exempelvis kan man få tandfyllningar eller kronor för att åtgärda skador. Om en tand är förstörd kan man också få en tandprotes eller en tandimplantat för att ersätta den.

Men det är viktigt att ta hand om våra tänder genom regelbunden tandborstning, användning av tandtråd och regelbundna besök hos tandläkaren för att förebygga skador och karies så långt det är möjligt. Att hålla våra tänder friska är viktigt för att bibehålla god munhälsa och allmän välbefinnande!

15 Mar 2024