Elsäkerhet - tre saker du inte får göra

Nattklubbar och uteställen skulle bli tämligen tråkiga utan elektricitet och även hemma är det något som vi är så vana vid att ha att vi knappt tänker på det. Men ibland funkar det inte som det ska, och ibland så vill man göra förändringar hemma. Här får du en lista på tre saker du inte får lov att göra på egen hand. Det är saker som kan bli livsfarliga om de inte utförs av behörig elektriker. 

Eljobb ska utföras på rätt sätt

En familj i Eskilstuna köpte en ny torktumlare. Det visade sig att sladden inte räckte till den plats de valde att ställa den. Så pappan i huset kopplade in en förlängningssladd. Får man göra så? Nej! Det kan komma in fukt i kontakten och skapa kortslutning. De borde ringt en elektriker i Eskilstuna för att får hjälp med elinstallation av en ny kontakt istället. Detta var en påhittad historia men är en sak som händer dagligen i hela landet. Två andra saker du inte får göra är:

  • Gräva ner elkabel utomhus: Många väljer att sätta upp belysning ute som ska lysa på fina träd. För att dölja kabeln gräver de ner den. Det får man inte göra utan att ha rätt behörighet. Alla typer av nya elinstallationer utomhus bör utföras av elektriker. 
  • Byta från ojordat till jordat: Det kanske känns som att du gör ditt hem säkrare genom att byta ut de ojordade kontakterna. Men det får du inte! Det måste kopplas helt rätt annars kan det bli livsfarligt. 
12 Dec 2021